Linea fra Momsterkontoret har været på ferie på øen Rügen i Nordøsttyskland med kæreste, hund og datter. Turen gik fra Østerbro, med færgetur Rødby-Puttgarden, til en feriebolig i byen Sagard på øen. Læs og se ferien, der bød på smukke gå- og køreture i Rügens bakkede natur samt besøg til den muligvis største jordbærsamling i verden.
Skrevet af Linea, der er mor til Nora på to år.
Transport
Jeg elsker at tage på køreferie med min familie. Når man tager bilen, har man alt ved hånden – snacks, vand, vådservietter, alt det vigtige – og man kan nemt holde ind til siden, hvis barnet bliver køretræt eller skider i bleen. Køreturen startede tidlig morgen, hvor vi kørte fra Østerbro til færgen i Rødby. Den biltur tog små to timer, hvorefter færgeturen til Puttgarden ventede. Jeg kan klart anbefale, at man koordinerer ens færgetid med barnets sovetid, så barnets lur ikke ligger midt i overfarten. Vi koordinerede det således, at Noras lur lå lige efter færgeturen – dermed kunne hun få krudtet af på færgen, så kun var klar til lur på den sidste strækning mod ferieboligen.
Overnatning
Jeg er stor fan af ferieboliger/-lejligheder, når vi er ude at rejse. Der stilles ofte højstol og krybbe til rådighed, og der hvor vi boede, var der en legeplads lige udenfor døren – det er guld værd efter en lang dag i bil.
Jeg kan anbefale at leje en feriebolig med ovenstående ting samt tekøkken, så man kan lave en hurtig babygrød el.lign om morgenen. Derudover er antal rum også en vigtig faktor, så mor og far kan hygge med et glas vin eller to efter barnet er lagt i seng. Vi har førhen lejet 1-værelses ferieboliger eller boliger med åben plantegning, og det er bare ikke det samme, når lyset (og alt andet) skal slukkes 19:30, så baby kan sove.
Hvis man gerne vil bo på hotel, så kan jeg klart anbefale det populære ferieområde, Binz. Vi spenderede en halv dag i byen, og vi besluttede straks at vi skulle bo her, næste gang vi besøgte Rügen. Binz oser af hygge, butikker, restauranter, ekstravagante hoteller og så har de den smukkeste kyststrækning med børnevenlig strand.

Mad
Jeg elsker at spise lokalt, når vi rejser, og i Tyskland er det ingen undtagelse. Jeg skal have brezel på samtlige pitstops og heldigvis har de fleste tankstationer også et lille bageri/spiseområde, hvor en brezel altid er at finde.
Til frokost eller aften kan jeg anbefale en klassisk wienerschnitzel med det hele – ærter, pommes og gerne masser af sovs. Mums og velbekomme.
Jeg er lidt imod pølser efter en barndom med rigtig mange camping-pølser på grillen, men såfremt man er på team-pølse, så skal man klart have en currywurst med kartoffelmos og surkål – det såkaldte ‘sauerkraut’.
Seværdigheder
Karls Erlebnis-Dorf, Rövershagen, Tyskland

Hvis man rejser med mindre børn i Nordtyskland, så kan jeg klart anbefale at bruge en dag her. Denne attraktion ligger i et smukt, beskyttet naturområde og byder på et stort indendørs marked samt en såkaldt ’oplevelsesby’, som mest af alt minder om en lille forlystelsespark med mindre forlystelser, stort legeområde, klappegeder, spisesteder, togture mv.
Når man ankommer, mødes man først af den store hal, hvor man kan få alt i jordbær – you name it, they got it! Det er Torvehallerne for jordbær, hvor diverse standejere står med smagsprøver på jordbærpopcorn og jordbærsyrup alt imens gryderne syder og de søde dufte spreder sig i hallen. Jeg kunne gå rundt der i timevis.
Udover deres ekstrem store jordbærsortiment, så har de et stort winter wonderland område fra efteråret af, hvor alt nævneværdigt julemerchandise er at finde. Jeg købte selv juletrøjer til Nora, selvfølgelig, nogle jordbærjuletræskugler og en klassisk Karl jordbærbamse, som Nora var faldet pladask for. Når man kommer ud på den anden side af hallen, kommer man til udendørsområdet, hvor man ligeså kan få mange timer til at gå. Her er der et fantastisk legeområde, for store og små, og klappegeder, som man kan gå ind til. Derudover er der flere restauranter, som byder på pandekager og klassiske frokostretter.
Naturpark Jasmund – UNESCOs Verdensarv

Hvis man er til bakkede gåture, naturhistorie og en betagende udsigt, så skal man besøge dette naturområde. Vi tog Nora i en klapvogn og gik fra parkeringpladsen og gennem nationalparkens bakkede stisystemer indetil vi kom til de berømte kalkklinter ved den baltiske kystlinje. I rask trav tog det ca. 30-45 minutter og man kan sagtens komme derhen med en klapvogn/barnevogn, hvis man er lidt handy. Ved kystlinjen er der lavet en smuk træterrasse, så man kan kigge ud over de hvide klitter og nyde udsigten over havet – det er bestemt gåturen værd.
I samme ombæring besøgte vi Königsstuhl Nationalpark Center, som både giver indendørs og udendørs guideture i området. Naturmuseet ligger i selve nationalparken og rummer en indendørsudstilling på hele 2.000kvm, som Nora og jeg besøgte. Vi startede vores besøg indenfor, hvor vi fik høretelefoner på og et lydbånd i hånden, hvor en engelsktalende stemme guidede os igennem de forskellige rum, som hver især fremviste en ny historisk periode. Vi startede i Kridtriden og gik videre til Istiden. Det var en mega fed sanseoplevelse og Nora elskede det, men det vil klart være sjovt for større børn også, da hvert rum havde interaktive fortællinger, videoer samt opgaver. Nora og jeg gik i vores eget tempo, så man vælger faktisk selv, om man vil bruge 1 eller 3 timer derinde. Efter endt tur kommer man ud til en lille souvenirshop samt en restaurant, hvor man kan lade op, inden turen går hjem igen.
Tidspunkt at rejse på
Vejret i Tyskland minder meget om det danske, især hvis man planlægger ferie i Nordtyskland. Jeg har både rejst i efteråret og sommeren og jeg kan anbefale begge dele, såfremt man tager en regnjakke og en sweater med i bagagen.